Коучингът като инструмент на успеха: Ивет Горанова, Моузес Налока и техният поход към Олимпийския връх

Коучингът като инструмент на успеха: Ивет Горанова, Моузес Налока и техният поход към Олимпийския връх

Успехът не е нещо извън Вас, което можете да “придобиете”. Успехът е продължение на Вашата личност. Той отразява не само вложените усилия, време и всеотдайност, но и фундаменталната вътрешна нагласа, която имате за себе си и за света изобщо. Като вроден у всяко човешко същество потенциал, успехът не се “постига” в класическия смисъл на думата, а се активира. За да получим достъп до него, за да го задействаме и проявим, често се нуждаем от намесата на специалист, който пръв да види у нас това, което ние не виждаме, и да ни навигира по пътя, който сме избрали.

 

Давайки си сметка, че физическата подготовка не е достатъчна, за да се превърне един добър атлет в шампион, все повече и повече спортисти се обръщат към “неконвенционални” методи за оптимизиране на своите възможности. Едни от най-големите имена в съвременния спорт разчитат на мотивационен коуч, за да получат оптимална психическа подготовка за състезанията и да калят волята си. Защото не можете да изгубите на спортната арена, ако преди това сте победили в ума си.

Менталните тренировки, както сама споделя златната ни медалистка Ивет Горанова, изиграват решаваща роля и в нейните последни битки, позволявайки ѝ да влезе в зоната на личната сила и да реализира своя потенциал едновременно с повече размах и повече лекота. Заедно със своя мотивационен коуч – международния експерт Моузес Налока, тя отбелязва най-високия си резултат до момента. Ивет сбъдва мечтата на цяла България отново да чуе своя химн от Олимпийския връх след дълго 13-годишно очакване. Тя става първата българка със златно отличие в Токио. Едва на 21 г. Ивет успява да завоюва голямата титла в каратето, доказвайки, че когато искаме повече от себе си, получаваме повече от живота.

Най-опасният опонент на Ивет по пътя към медала се оказва съмнението в себе си. Още когато започва съвместна работа с Моузес Налока, тя се отличава с брилянтна техника в каратето, като уменията ѝ са на световно ниво. Това, което ѝ пречи да постига по-добри резултати обаче, не лежи в равнината на физическата подготовка. Истинското предизвикателство е липсата на безусловна увереност в успеха. Тя не вярва, че Олимпийското злато е постижима цел. Не вярва, че още в този момент има всичко необходимо, за да се изкачи до този връх. Не вярва, че е шампион… въпреки че шампионът е вътре в нея!

 

Фокусирайки се над изграждането на непоколебимо самочувствие и стабилен вътрешен баланс, Моузес и Ивет поемат заедно на едно вълнуващо и амбициозно пътешествие. Крайната дестинация от самото начало е златен медал и нищо по-малко от това. Двамата работят интензивно, многостранно и всеотдайно.

 

Макар и да е скептична към някои от техниките на Моузес или да не си обяснява по какъв начин те ще ѝ помогнат в Токио, Ивет му се доверява напълно и се въвлича изцяло в процеса. Тя следва стриктно препоръките на своя коуч, който (по нейни думи) вярва в нея дори повече, отколкото тя самата. Моузес съсредоточава усилията си над отстраняването на различни емоционални блокажи и справянето с ограничаващите вярвания. Негова бойна задача е да въдвори ред в ума и сърцето на младата състезателка, за да може нейната лична енергия да тече в правилната посока, вместо да се разпилява на погрешни места. Целенасоченост, кристална концентрация, изолиране от чуждото и собственото съмнение и бистрота на съзнанието са четирите крайъгълни камъка, върху които двамата заедно градят победата на родната каратистка.

В хода на менталната подготовка Ивет открива кои са слепите петна не само в играта ѝ, но и в личния ѝ живот. За първи път осъзнава кое е онова, което в действителност я саботира. Тя адаптира в ежедневието си и ритуали, които освобождават съзнанието от напрежението и изострят фокусираната мисъл. Явявайки се на Олимпийските игри, тя се явява като нов човек, за когото победата е единственият възможен резултат. И разбира се, печели.

Поредното доказателство, че коучингът е необикновен инструмент, с който човек може да надмине и най-смелите си очаквания, е триумфът на Ивет в Токио. Тя обаче бе в състояние да мобилизира целия капацитет на тялото и ума си, защото бе отворена към промяната, защото бе решена да опита, защото даде 100% от себе си в процеса и защото си позволи да повярва. Ивет направи невъзможното възможно. А както знаем, невъзможната победа е най-сладката победа. Желаем да изкажем специални благодарности на треньора Ангел Стефанов и на Българската федерация по карате, които изиграха незаменимата роля за тази победа.

 

За нас беше чест, привилегия и удоволствие да участваме в менталната трансформация на прекрасната Ивет. Съприкосновението с нея за пореден път ни показа, че в това, което правим, има дълбок смисъл и че мисията ни се изпълнява.

Пожелаваме и на Вас да отбележите своята голяма, красива и вдъхновяваща победа.

Коучингът като инструмент на успеха: Ивет Горанова, Моузес Налока и техният поход към Олимпийския връх

Сподели:

Facebook
Twitter
LinkedIn

ОСТАНИ ВДЪХНОВЕН ПРЕЗ ЦЯЛОТО ВРЕМЕ

Абонирай се, за да получаваш редовно вдъхновяващо съдържание, което ще те поддържа устремен и ентусиазиран. Започни отново да очакваш имейлите с нетърпение.

Към началото