Как благодарността и признателността могат да ви помогнат да изтичате маратон

Как благодарността и признателността могат да ви помогнат да изтичате маратон

Повече от 40 000 души обуха маратонките си и тичаха из британската столица за Лондонския маратон миналата седмица.

 

Хиляди други пък в момента са заети с това, да кандидатстват за участие в маратона следващата година, който ще се проведе след само 6 месеца. Заявления за предстоящия маратон, планиран за 23 април (неделя) 2023 г., могат да се подават само до петък, така че на бягащите не им остава много време да решат дали ще се включат в предизвикателството.

 

Коучът по върхово представяне Моузес Налока, който е работил с топ атлети, включително и със златна олимпийска медалистка, твърди, че нагласата на ума е от решаващо значение, за да финиширате успешно на едно такова състезание на дълги разстояния. А благодарността и признателността са жизненоважни компоненти за успеха.

 

38-годишният коуч, живеещ в Лондон, казва, че тези, които планират да се включат в маратона идната година, трябва да отделят внимание и на менталната си нагласа, а не само на физическата си подготовка. Ето и неговите топ съвети за онези, които се надяват да завършат маратона, когато той се състои отново през април в Лондон:

  • Заменете очакванията с признателност. Очакванията създават тревожност, увеличават страха, изкривяват емоциите и чувствата. Наслаждавайте се на всяка стъпка, на всяка миля. Оценете факта, че тичате в такъв прекрасен град, в такъв престижен маратон. Оценете вятъра, дъжда, слънцето и какво сте постигнали. Отделете време да оцените и хората, които ви окуражават отстрани на пътя, като това ще ви помогне да продължите, когато започне да става по-трудно.
  • Бъдете благодарни. С олимпийските атлети ние преминаваме през един специален процес на благодарност, който намалява напрежението. Намерете 3 неща, за които сте дълбоко благодарни, като не е нужно да са свързани конкретно с маратона – могат да са каквито и да е. Когато се фокусирате над това, за което сте благодарни, вибрирате на по-висока честота. Ще се изненадате от резултатите, които можете да постигнете по този начин.
  • Освободете своята истинска идентичност. Някои спортисти изгубват представа кои са преди и по време на състезанието, а това може да има негативен ефект върху тяхното представяне. Има два основни начина да навлезете в своята автентична идентичност:
    1. Фокус: Където е фокусът, натам тече енергията. По време на маратона може да стигнете до момент, в който всяка клетка от тялото ви ще ви казва да спрете. Тогава е нужно да упражните контрол над мислите си и да продължите да правите всяка следващата стъпка. Стъпка по стъпка. В този етап всичко се превръща в игра на ума, а тялото просто знае точно какво да прави. Прекарали сте толкова месеци в подготовка и физиотерапия, изпитали сте и крампите, и всичко останало.

    2. Вътрешен диалог: През цялото време става дума най-вече за вас. Това е игра, в която се изправяте срещу самите вас, а понякога сте и своя най-голям враг. Помислете за реалността, която искате да видите, която искате да изговорите до проявление, преди самото състезание. Нещо особено полезно е да разиграете в ума си следния монолог: “Аз съм…” Продължавайте да си казвате: ”Аз съм маратонен състезател.” С постоянното повторение на това утвърждение ще оформите своята идентичност и това ще ви поддържа в съревнованието. 
  • Вижте се като победител: Вашето представяне е пряко пропорционално на това как виждате себе си. Работейки с топ атлети, съм забелязал, че те често допускат тяхната лична история и миналото им да попречат на резултатите им. Ето защо е важно да създадете сами своя успех и да започнете да се възприемате като някой, който непременно ще финишира. Вие ставате победители в момента, в който преминете финиш лентата. Така че визуализирайте как я преминавате и постигате своята цел.
  • Подгответе си награда: За онези моменти, в които ще ви се стори трудно да продължите, ще имате нужда от някакъв стимул, който да ви очаква, като награда за успешното завършване на състезанието. Забелязал съм, че много често да се възнаградите сами, е поощрението, което ви трябва, що се отнася до спортове, изискващи издръжливост. Това измества фокуса ви към удоволствието от резултата, към насладата и удовлетворението от разопаковането на този подарък – вашата неповторима награда за изключително постижение.

Моузес Налока е международен говорител, коуч за върхово представяне и представител на Тони Робинс и Success Resources за България. Работил е отблизо с едни от най-уважаваните хора в бизнеса и личностното развитие, сред които Робърт Кийозаки, Гари Вийнерчук, Тони Робинс и други. Обучавал е както лидерите на Philip Morris International, ТехноАрена, Транспрес, iBrokers, FitLine, Oriflame, Entegra, Bul Med Consulting, Happy Bar and Grill и UXP, така и златната ни олимпийска медалистка по карате за 2020 г. Ивет Горанова и много други.

Оригиналната статия на английски език можете да откриете тук:

https://www.londondaily.news/how-gratitude-and-appreciation-can-help-you-run-a-marathon/ 

Как благодарността и признателността могат да ви помогнат да изтичате маратон

Сподели:

Facebook
Twitter
LinkedIn

ОСТАНИ ВДЪХНОВЕН ПРЕЗ ЦЯЛОТО ВРЕМЕ

Абонирай се, за да получаваш редовно вдъхновяващо съдържание, което ще те поддържа устремен и ентусиазиран. Започни отново да очакваш имейлите с нетърпение.

Към началото